20151224_234538

Arjan Kroes is een van de begeleiders van het Christelijk Mannenkoor Steenwijk.
Hij begon al op jonge leeftijd met het volgen van orgellessen, maar stopte hiermee toen hij een jaar of 16 was. Toen hem echter gevraagd werd of hij als reserve-organist in de Gereformeerde Kerk te Steenwijk wilde gaan spelen heeft hij deze kans met beide handen aangegrepen. Ook is hij toen weer begonnen met het volgen van lessen om zichzelf verder te ontwikkelen. De laatste lessen werden gevolgd via Muziekschool Scala, specifiek gericht op Kerkorgelmuziek. Vanaf die tijd werd hij meer en meer gevraagd om in verschillende kerken de diensten te begeleiden, zodat hij nu in 3 kerken als vaste organist actief is, te weten de Grote Kerk te Steenwijk, de Hervormde kerk te Steenwijkerwold en de Gereformeerde Kerk te Nijeveen.
Ook is hij als vaste begeleider verbonden aan het Hervormd Kerkkoor te Steenwijkerwold en wordt hij regelmatig gevraagd om bij verschillende andere koren de begeleiding op het orgel te verzorgen.

img_9563
Jaap Kramer is getrouwd met Hanna en de trotse vader van zoon Luca en dochter Thamar. Hij werd in 1979 geboren op het voormalige eiland Urk, waar zingen en musiceren simpelweg bij de cultuur hoort. Jaap komt uit een muzikale familie en werd dus van kinds af aan door muziek omgeven. “Mijn vader en moeder waren solist bij verschillende koren en zij hebben mijn creatieve ontwikkeling altijd gestimuleerd. Daar ben ik ze dankbaar voor.” zegt Jaap die inmiddels al ruim tien jaar werkt als professioneel muzikant, zanger en dirigent.
Jaaps talent werd al vroeg ontdekt, rond zijn 12e jaar begeleidde hij de gemeentezang op het orgel. Orgel en piano spelen werd een grote passie van Jaap. Hij kreeg les van verschillende docenten, en studeerde later enkele jaren aan het conservatorium in Zwolle en aan de Schumann Akademie.
Toen Jaap 17 jaar oud was, begon hij als dirigent van zijn eerste ‘eigen’ koor: Soli Deo Gloria, een christelijk jong mannenkoor. Met dit koor heeft Jaap veel beleefd in binnen- en buitenland. Het koor treedt nog steeds veel op en heeft verschillende cd’s gemaakt. Meer en meer ontwikkelde Jaap zich als een veelzijdig dirigent en koorbegeleider.Ook als begeleider op piano en orgel krijgt Jaap steeds meer werk. Onder andere als vaste pianist van de bekende gospelzanger Martin Brand. Sindsdien verleende hij zijn medewerking aan vele cd-opnames, evenementen in binnen- en buitenland en werkt Jaap regelmatig mee aan het EO televisieprogramma “Nederland Zingt”. Ook Jaaps persoonlijke geloofsleven verdiepte zich door de jaren heen. “Ik zet mij bewust in binnen de christelijke muziekwereld. Het is mijn roeping geloof ik. Sommige mensen praten makkelijk en vertellen honderduit over hun geloofsleven. Mijn taal is de muziek. Ik wil graag een instrument in Zijn Hand zijn.”